Home » Weblog » Zit je vast? 4 tips om weer vooruit te komen

Zit je vast? 4 tips om weer vooruit te komen

13 maart 2018 Studeren

Iedereen die een instrument bespeelt, overkomt het vroeg of laat: ondanks je inspanningen lijk je geen steek verder te komen. Om gefrustreerd en moedeloos van te raken! Geef het niet op! De volgende tips helpen je om uit deze impasse te komen!

 

Tip 1: oefen geduld

Het is heel normaal dat je leercurve niet in een regelmatig stijgende lijn gaat. Soms schiet je vooruit, soms gaat het langzaam of lijk je zelfs helemaal niet vooruit te gaan. Deze periodes van stilstand gaan echt voorbij, als je maar gewoon door blijft studeren. Het is net als een zaadje onder de grond; het kan soms lang duren voordat je iets ziet gebeuren, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt! Ondergronds, buiten het zicht, begint er iets te groeien, maar je moet er wel voor zorgen dat het water blijft krijgen! Door te blijven oefenen zorg je ervoor dat  de aarde niet uitdroogt en dat jouw kennis en vaardigheden kunnen ontkiemen en blijven groeien. Plotseling wordt het resultaat van je inspanningen zichtbaar (of hoorbaar) en vaak groei je dan ineens weer snel door! Blijf dus geduldig en heb vertrouwen dat het goed komt!
 


Tip 2: zoek inspiratie

Wat heeft ervoor gezorgd dat je jouw instrument wilde leren bespelen? Probeer je weer te herinneren wat jou enthousiast maakte! Was het een concert waar je naartoe was geweest? Iemand in je omgeving waar je van onder de indruk was geraakt toen hij/zij iets liet horen? Zoek dat inspirerende gevoel weer op. Ga luisteren naar de muziek die je inspireert, ga naar een concert, ga samenspelen met iemand waar je fijn mee samenspeelt. In een periode waarin het moeilijk is om studeren vol te blijven houden is het belangrijk dat je je blijft herinneren waarom je studeert!
 

Tip 3: varieer!

Er zijn altijd veel verschillende vlakken waarop je je kunt ontwikkelen. Focus je niet op het ene ding waar je op vast lijkt te lopen. Wanneer je dat ene akkoord maar niet onder de knie lijkt te kunnen krijgen, oefen het dan wel dagelijks, maar ga daarnaast nog een andere uitdaging aan. Kies bijvoorbeeld iets in een andere muziekstijl dan je gewend bent, zoek een ritme uit wat nieuw voor je is, ga eens iemand anders begeleiden, wat je maar een leuke uitdaging vindt!
 

Tip 4: haal iets ouds uit de kast

Je bent vast wel eens met een stuk bezig geweest wat je heel moeilijk vond en nooit echt helemaal vlekkeloos hebt kunnen spelen. Is dat alweer langer dan een paar maanden geleden en vind je het een leuk stuk? Pak het dan eens uit de kast en ga er weer op studeren. Wedden dat het je nu wel lukt om het er helemaal goed in te krijgen? Zo zie je maar dat je wel vooruit gegaan bent!

 

Veel studeerplezier!

 


Anita
Anita
Ik ben Anita Delfos en ik leer muziekliefhebbers vanaf 5 jaar piano, keyboard en dwarsfluit spelen zodat ook zij net zo van het zelf muziek maken kunnen genieten als ik dat al jaren doe!

Reageer op dit artikel