Wel/geen tijd om te studeren?

 

Laatst kwam ik deze Russische spreuk tegen op Facebook. Heb jij vaak een reden om niet te studeren, maar wil je eigenlijk graag weten hoe je mogelijkheden vindt om wel te studeren? Lees dan verder!

 

“Wie wil zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil zoekt een reden.”

Die spreuk is een waarheid als een koe! (Geen idee waar die uitdrukking vandaan komt, maar dat ter zijde!) Het geldt zeker ook voor studeren: als je graag wilt, zoek je een mogelijkheid om te studeren en maak je tijd. Als je om wat voor reden dan ook eigenlijk geen zin hebt, kun je altijd wel een reden verzinnen die je als excuus kunt gebruiken. Als je daar eenmaal mee begint, wordt het steeds moeilijker om weer echt aan de slag te gaan. Niets doen is immers wel zo gemakkelijk en een reden om niets te doen is snel gevonden. Maar diep in je hart wil je eigenlijk leren en vooruit gaan!

 

Kun je hier iets aan veranderen? JA!

 

Waarom zoek je een reden?

Soms is het duidelijk gemakzucht. Maar misschien is het ook wel een goed idee om even goed na te denken of er misschien nog iets anders aan de hand is. Het kan ook zijn dat je bang bent om te falen, of dat je denkt dat het stuk toch te moeilijk voor je is.

 

Hoe ga je op zoek naar mogelijkheden?

Het is niet voor niets dat  deze spreuk op Facebook geplaatst was door “Omdenken”. Je kunt je gedachtegang hierover heel goed “omkeren”!

 

Tip 1:

Wil je denken:” ik ben moe, dus ik ga maar niet studeren want dan lukt het toch niet.”

Verander dat dan in: “Ik ben moe, dus waar kan ik aan studeren zodat ik iets nuttigs doe wat me plezier geeft”

Wanneer je moe bent, begin dan met iets te herhalen wat je leuk vindt. Soms knap je daar zo van op dat je toch ook nog iets kunt doen wat moeilijker is. Zo niet, dan heb je toch iets gedaan. Morgen weer een dag!

Tip 2:

Denk niet: “Ik ben vanavond weg dus ik kan niet studeren”

Maar verander dat in: “Ik ben vanavond weg, dus wanneer kan ik nog wel studeren”

Wanneer je op iemand moet wachten, heb je toch mooi even een paar minuten om iets te oefenen. (en je ergert je niet; de tijd is zo voorbij)

Tip 3:

Denk niet: “ Dat stuk is toch te moeilijk, het heeft geen zin om te studeren”

Maar denk: “Dat stuk is erg moeilijk, wat kan ik eraan doen om er een stukje verder mee te komen”

Bedenk dat vele kleine stapjes vooruit bij elkaar een grote sprong vormen. Iedere dag een klein beetje studeren zorgt voor vooruitgang. Kies een klein stukje uit wat je gaat oefenen, bv. 2 maten. Of deel het op in linker en rechterhand.

Conclusie:

Denken in mogelijkheden om wel te studeren is vaak iets lastiger dan het bedenken van redenen om niet te studeren. Maar het kan wel en jij kunt het ook! Zoals met vele dingen is het een kwestie van doen. En als je het doet, zul je er veel plezier van hebben!

Veel succes en studeerplezier!