Toetsen herkennen: zo geleerd
Toetsen herkennen
Goed je weg vinden op de piano of het keyboard, voor veel leerlingen is dat lastig! Ik kreeg deze week een nieuwe leerling op les die al een paar jaar les had gehad bij iemand anders. Op een moment vertelde ze mij dat ze het heel vervelend vond dat ze eigenlijk alleen de toetsen in de buurt van de centrale C goed wist te vinden. Wanneer ze meer naar links of meer naar rechts toetsen moest hebben, moest ze steeds vanaf een c gaan “tellen”. Een vriendin had haar aangeraden de namen van de toetsen op stickers erbij te plakken, zodat ze de toetsen gemakkelijk zou kunnen herkennen. Dat vond ze wel gemakkelijk, nu hoefde ze niet meer zo te zoeken. Maar wat vond ik daar eigenlijk van?
Werkt het echt?
Mijn motto is: als het maar werkt! De vraag van mij was dus ook: werkt het echt? Zolang ze thuis op haar eigen piano speelt, helpt het. Toch was ze er zelf ook niet helemaal van overtuigd. Ze merkte gelijk dat ze er op les niets meer aan had, want ik plak absoluut geen stickers op mijn mooie piano! En eigenlijk was ze ook gewoon op zoek naar een manier om goed uit haar hoofd te leren waar alle toetsen zitten.
Waarom is het zo moeilijk?
Net zoals alles, moet je ook hierbij herhalen om het te blijven onthouden. Als je heel lange tijd alleen maar toetsen hebt gebruikt rond de centrale c, lijkt alles daarbuiten nieuw en onwennig. Toch is het eigenlijk precies hetzelfde als rond de centrale C. De C zit altijd links van het groepje van 2 zwarte toetsen, de D zit altijd bij het groepje van 2 zwarte toetsen tussen de 2 zwarte toetsen in, de E zit altijd rechts van het groepje van 2 zwarte toetsen, enz. Het is dus niet moeilijk, het is onwennig. En zolang je er verder geen bijzondere aandacht schenkt, blijft dat zo!
Toetsen herkennen: Zo leer je het in no time!
Tip 1
Speel dag 1 alle C toetsen. Doe dat een paar keer, aan het begin wanneer je gaat oefenen, tussendoor en als laatste.
Speel dag 2 weer alle C toetsen. Vind je het nu eigenlijk al makkelijk? Neem dan alle D toetsen.
Herhaal iedere dag de voorafgaande toets die je geoefend hebt en neem een nieuwe als het goed gaat. Neem die van de vorige dag nog een keer als je nog niet tevreden bent.
Heb je ze allemaal gedaan? Kies dan nog een paar dagen een toets die het lastigste vindt.
De toetsen herkennen vind je na 2 weken niet moeilijk meer!
Tip 2
Speel een muziekstukje dat je kent eens een paar octaven hoger of lager dan je gewend bent. Zo raak je gewend aan het spelen op een andere plek, zelfs wanneer je nog geen hele hoge of lage noten in de muziek die je speelt, tegenkomt.
Veel studeerplezier!