Home » Weblog » Studeren met plezier: geniet van de reis!

Studeren met plezier: geniet van de reis!

28 juni 2018 Studeren

Studeren met Plezier!

Muziek maken voor de lol, is dat een goede zaak of moet er gewoon gestudeerd worden? Wat dacht je van studeren en daar lol in hebben? Dat klinkt beter, toch?!?

vakantie 2 rechtenvrij
Geniet van de reis!

Wat betekent het woord “studeren” voor jou?

Betekent studeren voor jou: iets doen wat moet, maar waar je eigenlijk geen zin in hebt? Of betekent dat: tijd vrij maken voor iets wat je graag doet? Je voelt waarschijnlijk nu zelf al wel wat een verschil er zit tussen die 2! Bij mij werkt het zo: als iemand tegen mij zegt dat ik iets MOET doen, heb ik er bij voorbaat al helemaal geen zin meer in! Mijn eerste reactie is dan altijd: “Ik moet helemaal niets!” En dat is ook zo. Je hebt altijd een keuze.

 

Keuzes maken

Wat je ook doet, je hebt altijd een keuze. Alleen moet je wel accepteren dat iedere keuze die je maakt een gevolg heeft. Zo kan je ervoor kiezen om die vervelende belasting aangifte gewoon niet te doen. Dat is niet de meest verstandige keuze, want je wilt geen ruzie met de belastingdienst, en dat ga je dan zeer waarschijnlijk wel krijgen! Je kiest er dus voor om die belastingaangifte wel netjes te doen. En wanneer je daarmee klaar bent, heb je het heerlijk opgeruimde gevoel dat dat ook weer geregeld is. Wanneer je het doet omdat je het gevolg wilt vermijden, is dat ook jouw keuze!

 

Kies voor vooruitgang

Wanneer je gaat studeren, betekent het dat jij kiest voor vooruitgang! Het is dus helemaal niet iets wat moet, maar wat jij wilt! Het is goed om jezelf er steeds aan te herinneren dat het jouw keuze is omdat je vooruit wilt gaan, omdat je steeds beter wilt  worden.

 

Studeren is als op reis gaan

“Kon ik maar zo goed pianospelen als jij, dat lijkt me heerlijk! Ik wou dat ik zo’n talent had!” Dit soort opmerkingen krijg ik wel eens te horen. Hoewel goed bedoeld, wordt ik daar altijd een beetje kriebelig van. Mijn talent is vooral het resultaat van heel veel studeren, maar dat wordt vaak vergeten door mensen die dit soort opmerkingen maken. Niet dat het vervelend is voor mij om te studeren: integendeel, ik geniet ervan! Wanneer je veel van muziek maken houdt, ben je ook niet alleen maar met je doel bezig. Natuurlijk studeer je om beter te worden, om een bepaald stuk mooi te kunnen spelen. Maar de weg naar je doel moet je niet zo snel mogelijk willen afleggen of zelfs het liefst maar overslaan, geniet vooral van de reis!

 

Studeren met plezier, hoe doe je dat? Hier een paar tips:

 

1. Focus op het proces

-Stel iedere keer voor jezelf een “mini-doel” en zorg ervoor dat het doel ook werkelijk haalbaar is. Doe dat door het een doel te maken die gericht is op het proces. 
Bv.: je doel is: Ik ga het stuk waar ik mee bezig ben 1 keer helemaal spelen, dan studeer ik de moeilijke maten apart 5 minuten, dan speel ik het stuk nog een keer. Focus je op het proces, op het oefenen zelf en niet op het resultaat. Wanneer je studeren op die manier een week volhoudt, verbetert het resultaat vanzelf. Door je niet druk te maken om het resultaat maar gewoon lekker bezig te zijn, heb je een veel betere focus op waar je mee bezig bent, waardoor je beter vooruit gaat. En omdat je je mini-doel haalt, heb je een tevreden gevoel over jezelf.

 

2. Reserveer tijd

-Baken voor jezelf de tijd af. Vaak ben je in je hoofd met zoveel dingen bezig dat het lastig is om je puur op het studeren te concentreren. Bepaal wanneer en hoeveel tijd je hebt om te studeren, zet een timer en zet verder alles uit (geen email, telefoon, sms, whatsapp….) zodat je niet gestoord kan worden. Je hoeft je nu niet druk te maken over de tijd. Wanneer de tijd om is, word je vanzelf eraan herinnerd. Deze tijd is voor jou om te studeren en zorgt ervoor dat je hoofd even leeg wordt en dat je erna er weer beter tegenaan kan! En wil je wat langer doorgaan met studeren nadat je timer is afgegaan? Dan is dat natuurlijk jouw eigen keuze!! 😉

Studeren met plezier

Veel studeerplezier!


Anita
Anita
Ik ben Anita Delfos en ik leer muziekliefhebbers vanaf 5 jaar piano, keyboard en dwarsfluit spelen zodat ook zij net zo van het zelf muziek maken kunnen genieten als ik dat al jaren doe!