Start je met een nieuw stuk? Kies voor een slimme aanpak!

Start je met een nieuw stuk? Leuk! Je wilt er gelijk aan beginnen, en doet dat ook meteen. Je begint bij het begin. Dat valt nog niet mee, maar uiteindelijk heb je het helemaal doorgespeeld. En? Wat heb je ervan onthouden? Waarschijnlijk niet zo heel veel! Ben jij er klaar voor om het om een slimmere manier aan te pakken? Zo doe je dat:

Ga er even voor zitten

Ga nog niet gelijk met je instrument aan de slag, maar neem het stuk alleen even vóór je. Probeer het eens globaal door te lezen. Je zult verbaasd zijn over wat je allemaal over het stuk kunt ontdekken zonder dat je het gaat spelen. Let vooral op de volgende dingen:

De titel

Wat staat er allemaal boven het stuk? Kun je daaruit afleiden hoe de sfeer van het stuk is? Is het een vrolijk muziekstuk, is het bedoeld om op te dansen, of moet het juist langzaam gespeeld worden? Staat er een naam van de componist bij? Weet je iets over deze persoon, leeft hij of zij nog?

De maatsoort

Is het een vierkwartsmaat, of een walsje  een 6/8 ? Dit staat altijd vooraan de bovenste notenbalk naast de sleutel. Probeer je een voorstelling te maken van hoe de maatsoort klinkt.

Welke noten komen er in voor

Staan er mollen of kruizen vooraan de notenbalk? Of staan die bij sommige noten? Wat is de hoogste noot van het stuk? En de laagste noot? Zitten er veel grote sprongen tussen de noten, of liggen ze juist dicht tegen elkaar? Staan er akkoorden bij of komen er stukjes in voor waar je meerdere noten tegelijkertijd moet spelen?

Ritme

Zie je al gelijk lastige ritmes, zoals syncopen? Of zijn er juist heel veel lange noten die je extra goed moet tellen? Bedenk alvast hoe die ritmes moeten klinken.
De opbouw
Een stuk bestaat vaak uit verschillende delen. Denk aan couplet en refrein, een A en een B gedeelte, een intro, enz. Hoe zit dit stuk in elkaar? Worden er delen herhaald? Wat zijn de grootste verschillen tussen de delen.

Maak een inschatting

Welke stukken lijken je moeilijk? Waarom denk je dat die moeilijk zijn? Worden die nog ergens herhaald? Of worden er juist gemakkelijker gedeeltes herhaald?

Maak een plan

Nu wordt het tijd om eens te kijken of je het een beetje kunt spelen en of alles wat je gezien hebt ook overeenkomt met de praktijk. Dan wordt het tijd om een plan te maken. Het si niet altijd zo dat van voor naar achter studeren de meest handige manier is. Vaak is het slim om aan het eerste stukje te beginnen, maar ook om een moeilijk loopje erbij te nemen wat verderop staat. Moeilijke stukjes duren langer om erin te krijgen, dus kun je er beter maar zo vroeg mogelijk mee beginnen. Ook het slot van het stuk wil nog wel eens lastig zijn, ga daar dan ook al eerder mee beginnen.

Stukje voor stukje

Wanneer er gedeeltes zijn die je al gelijk vrijwel goed kunt spelen, hoef je die niet in stukjes te studeren. Maar wanneer het een echt lastig stuk is, werkt het het beste om steeds maar 1 of 2 maten tegelijk te studeren. Pas na vele herhalingen, wanneer het er goed in zit, ga je verder met de volgende maat.

Verbaasd

Wanneer je bovenstaande stappen volgt, zul je verbaasd zijn hoe ver je na een week al gevorderd bent. Een goed begin is het halve werk, gaat ook hierbij op!
Veel studeerplezier!
.