Perfectionisme + Faalangst = Uitstelgedrag

Je moet studeren, maar het komt er niet van. Je bent steeds met iets anders bezig en hebt dan geen tijd meer. Uitstelgedrag: iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Had jij je voorgenomen om deze week te studeren, te sporten of ……en heb je het niet gedaan? Lees dan verder en leer hoe je kunt veranderen!

Uitstelgedrag, perfectionisme en faalangst: een sterke combi!

Uitstelgedrag, veel mensen hebben er last van. Je kunt er last van hebben wanneer je een project moet doen voor je werk, je de belastingaangifte moet doen, je conditie wilt verbeteren door te sporten….. Je wilt of moet iets doen, maar uiteindelijk is het niet gebeurd omdat je tijd hebt zitten verdoen aan Facebook, Youtube filmpjes of andere dingen. Hoewel je dan waarschijnlijk tijd hebt besteed aan zaken die je niet veel inspanning kostten, levert het toch stress op. Je weet immers dat je iets anders had moeten doen, iets wat veel belangrijker was. Dat voelt niet goed, dat voelt als falen. Dan ontstaat de stress!

Aangeboren of aangeleerd?

Sommige mensen hebben zoveel last van uitstelgedrag dat het lijkt alsof ze ermee geboren zijn. Niets is minder waar! Als kind ben je helemaal geen “uitsteller”, het is aangeleerd gedrag. Je verwacht het misschien niet, maar het is iets dat je leert in de loop van je leven op school, van je omgeving, je werk. Gelukkig kun je aangeleerd gedrag ook afleren!

 

Waar komt het vandaan?

Ook naar uitstelgedrag is onderzoek gedaan. Gebleken is dat als je iets uitstelt als er 1 of meerdere van onderstaande dingen spelen:

-Het is iets waar je je onzeker over voelt

-Je vindt het vervelend of saai werk

-Je bent bang dat je niet goed genoeg doet

Je kiest ( onbewust ) voor een strategie waarbij je die vervelende, onzekere gevoelens kunt vermijden: je doet het niet! Het is in feite een soort faalangst, die je probeert te omzeilen. In zekere zin werkt het ook, maar helaas alleen op de korte termijn. Door het niet te doen ben je even van die vervelende gevoelens verlost. Dat werkt dan ook nog eens als een soort beloning, waardoor je eerder geneigd bent dit gedrag te herhalen. Helaas werkt het meestal maar voor korte duur, want je bent geen stap verder gekomen. Daarbij knaagt het gevoel dat je verkeerd bezig bent.

Perfectionisme en faalangst

Wanneer je perfectionistisch bent, is de kans alleen maar groter dat je uitstelgedrag gaat vertonen: aangezien je bang  bent dat het niet perfect wordt, voelt het veiliger om het niet doen! Wanneer het niet doet, doe je het ook niet verkeerd en kun je niet falen.Falen is geen optie, want dat is een bedreiging voor je zelfvertrouwen.

 

Van je fouten leer je.

Mensen die dingen goed kunnen, konden dat eerst ook niet. Je leert dingen alleen maar door te doen en fouten maken hoort daarbij. Het is dus logisch om dingen gewoon te proberen en je niet druk te maken om het resultaat. (Tenzij je natuurlijk een bom moet ontmantelen of een hartoperatie moet doen! ) Zeker als het gaat om een leerproces of training, maak je niet druk om het resultaat, maak je niet druk over wat anderen van je denken of vinden. Ook grote uitvinders en kunstenaars hebben in hun leven veel mislukkingen gekend. Maar zij lieten zich daardoor niet ontmoedigen en bleven proberen. Wie nooit faalt leert heel weinig!

 

Moeten en willen

In mijn poëziealbum staat een versje:

Je moeten en je willen, die zullen vaak verschillen

Je doet het beste als je doet

Niet wat je wilt, maar wat je moet!

 

 

 

Een ouderwets versje, met zeker een kern van waarheid. Maar…. als je zo’n grote tegenstelling maakt van moeten en willen, help je jezelf daar zeker niet mee!

 

Verander “ik moet” in “ik wil”

Als je tegen jezelf zegt:” ik moet deze week mijn belastingformulier invullen” dan bedoel je eigenlijk dat je er totaal geen zin in hebt! Als je “moet” verandert in “ wil” wordt het heel anders! En natuurlijk “wil” je dat doen, want je zit niet te wachten op boetes van de belastingdienst! Dus vraag je hulp en ga je aan de slag!

Als je tegen jezelf zegt: “ik moet sporten” heb je er geen zin in en probeer je er met een smoesje vanaf te komen. “ Ik wil sporten” herinnert je eraan dat je zelf je conditie wilt verbeteren zodat je lekkerder in je vel gaat zitten. Met die gedachte krijg je weer zin!

Als je tegen jezelf zegt: “Ik moet studeren”, kun je altijd wel een reden verzinnen om het niet te doen. Als je zegt: “ Ik wil studeren” heb je al snel in gedachte dat je dat wilt omdat je muziek maken leuk vindt en graag steeds beter wilt worden.

 

Energie verspiller

Twijfelen kost veel energie. Ga dus niet twijfelen of je wel of niet iets moet/ wil gaan doen. Verspil je energie daar niet aan maar gebruik die energie om daadwerkelijk in actie te komen; dat brengt je verder!

 

Klaar!!

Heb je gedaan wat je wilde doen? Goed gedaan!! Dan heb je geen onnodige stress en kan je zonder schuldgevoel gaan relaxen!

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Veel informatie heb ik gehaald uit dit boek: The Now Habit, geschreven door Neil Fiore

Veel studeerplezier!