Home » Weblog » Mopperen op jezelf; doe jij dat ook?

Mopperen op jezelf; doe jij dat ook?

30 oktober 2018 Studeren
boos rechetnvrij

Mopperen op jezelf terwijl je een muziekstuk aan het spelen bent; Ik heb meerdere leerlingen die het doen, maar 1 is er bijzonder goed in! Wat ze dan roept over zichzelf is echt niet aardig! Ik zou het niet in mijn hoofd halen om zulke dingen over haar te zeggen. Zij zou het ook nooit over een ander zeggen, maar, voor zichzelf mag ze streng zijn, zegt ze. 

 

Sukkel!

 
Misschien doe jij het ook wel eens: jezelf een grote sukkel noemen omdat iets fout gaat. Ik ook hoor, wanneer ik echt iets doms heb gedaan en al helemaal wanneer ik iemand anders daarmee benadeeld heb. Maar wanneer je muziek aan het maken bent, of iets anders aan het oefenen of trainen bent, moet je het echt niet doen! Je helpt jezelf er totaal niet mee! Je raakt alleen maar gefrustreerd en dat komt je prestaties zeker niet ten goede!
Wat moet de dan wel doen?

Praten tegen jezelf

Praten tegen jezelf, of dat nu hardop of in jezelf is, doet iedereen. Maar wees je wel heel bewust van wat je zegt! Doe het zoveel mogelijk op de volgende manier:

 
Gaat het goed, zeg dan ook: “Dat heb je goed gedaan!” en wees er blij mee!
 
Gaat het wel oké, zeg dan: “Dat was wel oké” en bedenk wat je wilt verbeteren.

 

Blijf neutraal!

Gaat er van alles mis, zeg dan: “Hier moet aan gewerkt worden” Niet boos, maar heel neutraal! En neem dan even de tijd om te bedenken hoe je dat het beste aan kunt pakken.
Hoe rustiger je blijft, hoe beter je een strategie kunt bedenken, hoe sneller je het gewenste resultaat bereikt. 
 

Zelfvertrouwen

Wanneer je iemand anders dingen ziet doen die mislukken, ga je zeer waarschijnlijk die persoon niet uit lopen schelden voor “sukkel”. Dat is wel heel onaardig en je weet ook dat niemand er iets mee opschiet! Scheldt dus ook jezelf niet uit, want ook dat is onaardig en het ondermijnt je zelfvertrouwen meer dan je denkt!

Frustratie

Dus alleen: “Hier moet aan gewerkt worden” en je frustratie gooi je gewoon door het raam naar buiten! Of door de deur, dat mag ook. 😉 
Veel studeerplezier!


 


Anita
Anita
Ik ben Anita Delfos en ik leer muziekliefhebbers vanaf 5 jaar piano, keyboard en dwarsfluit spelen zodat ook zij net zo van het zelf muziek maken kunnen genieten als ik dat al jaren doe!

Reageer op dit artikel