Home » Weblog » Noten met bogen en puntjes: wat moet je ermee?

Noten met bogen en puntjes: wat moet je ermee?

19 september 2018 Noten lezen

 

Pianotoetsen

Noten met bogen en puntjes!

Wanneer je voor het eerst geconfronteerd wordt met een muziekstuk waar allemaal bogen en puntjes bij de noten staan, zou zomaar de moed je in de schoenen kunnen zinken. Je ziet door de bomen het bos niet meer, of liever gezegd: je ziet door de bogen en puntjes de muziek niet meer! Houd moed, want met behulp van deze tips, is het goed te doen!

 

Hoe zat het ook al weer….

Er zijn 2 verschillende soorten puntjes:

1. De punt naast de noot maakt de noot de helft langer. Een noot van 2 tellen (halve noot) met een punt ernaast duurt 3 tellen, een noot van 1 tel (kwart noot ) met een punt ernaast duurt anderhalve tel, enz.

2. Een punt boven of onder de noot noemen we staccato. Dat is een speelmanier waarbij je de noot kort en puntig speelt

Nu de bogen…..

Er zijn ook 2 verschillende soorten bogen:

1. Een boog die van de ene noot naar de volgende noot is genoteerd waarvan beide noten dezelfde toonhoogte hebben, noemen we een verbindingsboog. De lengte van beide noten wordt bij elkaar opgeteld en als 1 noot gespeeld.

2. Een boog die onder of boven meerdere noten (of zelfs meerdere maten) is genoteerd, noemen we een frazeringsboog of legatoboog. Dit geeft aan dat je noten gebonden (legato) moet spelen. Dus het tegenovergestelde van staccato. Vaak worden de bogen ook gebruikt om aan te geven hoe een muzikale zin loopt. De noten onder de boog speel je gebonden, tussen de bogen in speel je de noten los van elkaar, alsof je ademhaalt.

 

Dan nu de tips!

Tip 1: Wanneer je een stuk te moeilijk vindt; maak het dan makkelijker voor jezelf!
Je kunt niet overal tegelijk je aandacht op richten, dus kijk eerst even op je gemak waar de verbindingsbogen staan en de noten met de punten ernaast: daar moet je wel gelijk op letten want die bepalen hoelang de noot duurt.

Tip 2: Wanneer je net met een nieuw stuk begonnen bent, let je nog niet zo op legato en staccato. Dat bewaren we voor een later moment, wanneer je de noten beter weet te vinden.

Tip 3: Eerst handen apart doornemen (voor toetsenisten)

Tip 4: Kies een rustig tempo

Al snel zal je merken dat het op deze manier wel te doen is. Wanneer je de noten in een rustig tempo goed kan spelen, wordt het tijd om aandacht te geven aan de staccato en legato. Neem bij voorkeur ook nu weer de even de handen apart, zodat je veel aandacht kan geven aan de speelmanier.

Tip 5: Pas als allerlaatste ga je naar het juiste tempo toewerken.

Veel studeerplezier!


Anita
Anita
Ik ben Anita Delfos en ik leer muziekliefhebbers vanaf 5 jaar piano, keyboard en dwarsfluit spelen zodat ook zij net zo van het zelf muziek maken kunnen genieten als ik dat al jaren doe!