Home » Weblog » Noten lezen is moeilijk! Of valt het wel mee?

Noten lezen is moeilijk! Of valt het wel mee?

06 maart 2018 Noten lezen

stock-photo-19945474-musical-note-3dVeel mensen denken dat noten lezen heel moeilijk te leren is. Maar wanneer je het op een goede manier aanpakt, valt het best mee. Lees hier tips hoe je het makkelijker en beter kan leren!

 

 

Noten leren lezen

Wanneer je op muziekles gaat is het vrij gebruikelijk dat je noten gaat leren lezen en schrijven. Waarom? Kan je dan geen mooie muziek maken zonder noten te leren lezen? Zeker kan dat! Maar toch is het verstandig om het te leren.

 

Een dichter die niet kan schrijven

Kan je je een dichter voorstellen die niet kan lezen en schrijven? Hij (of zij) zou prachtige gedichten kunnen maken, maar ze niet op kunnen schrijven. Gedichten van andere dichters zou hij niet kunnen lezen. Dat lijkt mij nogal onhandig! Zo is het ook met muziek; het notenschrift is de geschreven taal van de muziek. En zeg nou zelf: is het niet prachtig dat we nu nog muziek kunnen spelen van componisten die honderden jaren geleden leefden? Zonder het notenschrift zouden we de muziek van grote componisten als Bach, Mozart en vele anderen, nu niet meer kennen!

 

Handig, maar moeilijk! (?)

Waarom het handig is om noten te kunnen lezen, is je nu vast wel duidelijk. Maar, het is wel moeilijk! Of niet?
Eigenlijk is het zo moeilijk of makkelijk als je zelf wilt! Het systeem is eenvoudig en logisch, iets wat je heel snel kan begrijpen. De moeilijkheid zit in het niveau wat je wilt bereiken. Wil je ingewikkelde stukken direct zo kunnen lezen dat je ze gelijk kunt spelen? Ja, dat is moeilijk en kost je zeer waarschijnlijk vele jaren studeren eer je het onder de knie hebt. Een eenvoudig liedje zo kunnen lezen dat je het kan leren spelen op je instrument; dat is niet zo moeilijk!

 

Hier zijn de tips!

1. Leer wat je nodig hebt!

Bedenk dat het notenschrift slechts een hulpmiddel is om jou te helpen je doel te bereiken. Wat is jouw doel? Welke kennis en vaardigheden heb jij nodig om je doel te bereiken? Bespreek dat met je docent en maak samen een plan. Als je weet wat je moet leren en waarvoor, ben je veel gemotiveerder en gaat het gemakkelijker. Bovendien onthoud je alleen maar dingen die je ook echt regelmatig gebruikt.

 

2. Kleine stapjes!

Wat je ook moet leren: het kost altijd tijd en inzet! Hoe goed je nu ook de Nederlandse taal beheerst, het kan lezen en schrijven, er was een tijd dat je het niet kon! Maar na veel oefenen ben je uiteindelijk zover gekomen als je nu bent. Dat geldt ook voor noten lezen. Oefen de noten die je wilt leren zo vaak als je kan, liefst meerdere keren per dag. Niet teveel tegelijk en steeds een beetje erbij. Houdt  vol: je zult resultaat zien!

 

3. Hulpmiddel

Het is prima om als oefening de noten van het muziekstuk waar je mee bezig bent, op te lezen en dit als oefening dagelijks te doen. Er zijn ook computer programma’s te koop waar je het mee kunt oefenen. Wat ik vaak gebruik is een website waar je gratis allerlei oefeningen kunt doen. Met deze link: http://www.musictheory.net/exercises/note kom je direct bij het oefenen van noten. Wanneer je een IPhone of IPad hebt, is de app Tenuto (kost een paar euro) helemaal handig! Hiermee kun je dezelfde oefeningen doen als op de site, maar dan overal en altijd. Geen excuus meer om niet te oefenen!

 

4. Uit je hoofd spelen is ok!

Laatst kwam een leerling op les met de verontschuldiging: “Sorry, maar ik kijk niet meer naar de noten want dan kan ik het niet spelen!” Alsof het belangrijk is dat je altijd naar de noten kijkt wanneer je speelt! Niet meer naar de noten kijken, als je het kan spelen is alleen maar prima! De noten hebben blijkbaar dienst gedaan en zijn niet meer nodig. Nu heb je alle aandacht om er echt muziek van te maken! Aandacht die je richt op het lezen van noten, kan je niet tegelijkertijd ook voor iets anders gebruiken. Zeker bij moeilijke stukjes, zijn noten meer een last dan een gemak. Zorg dan dat je ze niet meer nodig hebt, zodat je al je aandacht kan richten op het maken van mooie muziek!

piano spelen rechtenvrij

Online cursus noten lezen

Kan je nog wat meer hulp gebruiken met het leren noten lezen? Ik heb er een cursus voor ontwikkelt die je stap voor stap helpt om iedere dag de meest slimme oefeningen te doen. Hiermee ga je zeker beter noten leren lezen! Wil je weten of het ook iets voor jou is?

Klik voor meer informatie: Online cursus noten lezen

 

Heel veel studeerplezier!

 


Anita
Anita
Ik ben Anita Delfos en ik leer muziekliefhebbers vanaf 5 jaar piano, keyboard en dwarsfluit spelen zodat ook zij net zo van het zelf muziek maken kunnen genieten als ik dat al jaren doe!