Noten lezen: moeilijk, of toch niet?
Ook als je pianoles of keyboardles hebt, en er goed is uitgelegd hoe het werkt met noten lezen, blijft noten lezen voor veel mensen lastig. Vaak kunnen leerlingen maar een aantal noten direct herkennen en blijft het zoeken bij noten die ze wat minder vaak zijn tegen gekomen. Hoe komt dat toch? En hoe kun je dat verhelpen?
De oorzaak
De oorzaak is eigenlijk heel logisch. De duur van een gemiddelde les is in de loop der jaren korter geworden. Door alle bezuinigingen op subsidies moeten leerlingen de kosten voor de lessen nu helemaal zelf betalen, wat tot gevolg heeft dat leerlingen kiezen voor kortere lessen om de kosten te drukken. In een kortere les heb je minder tijd om leerlingen te begeleiden. Omdat het leren spelen op het instrument al veel tijd kost, blijft er weinig tijd over om een leerling te begeleiden in het noten leren lezen. Veel verder dan een uitleg en een controle of het door de leerling begrepen wordt, kom je meestal niet. In theorie kan dat genoeg zijn. De leerling kan het dan zelfstandig thuis verder trainen. Maar daar zit het probleem. Want hoe je dat nu het beste aan kunt pakken, weten de meeste leerlingen niet. Of ze hebben er niet de discipline voor. Gevolg: het noten lezen blijft een struikelblok.
Herhaling
De oplossing om iets goed te leren is eigenlijk altijd: veel herhalen. Wanneer je maar vaak genoeg iets doet, word je er vanzelf steeds beter in. Door herhaling leer je een vaardigheid en komt de kennis in je langetermijngeheugen terecht. Maar, zal je misschien denken, als je iedere dag oefent op je instrument, herhaal je het noten lezen toch ook steeds? Dat zou je wellicht denken, maar dat is niet helemaal waar. Wanneer je een liedje een paar keer hebt gespeeld, ga je het steeds meer op je geheugen spelen. Je weet al hoe je je handen moet zetten aan het begin. Je weet welke vingers je moet gebruiken. En het notenschrift wordt al snel niet veel meer dan een geheugensteuntje. Het echte noten lezen doe je alleen maar wanneer je aan een nieuw stuk begint.
Het eerste struikelblok
Dat is dat je niet weet hoe je het het beste aan kunt pakken. Want hoe kun je nu het beste noten oefenen? Je kunt natuurlijk steeds weer de noten oplezen van het muziekstuk waar je mee bezig bent. Maar dat zijn dan steeds weer dezelfde noten in dezelfde volgorde. Hoewel het zeker geen slecht idee is om dat te doen, is het niet de meest effectieve methode.
Het tweede struikelblok
Je weet misschien wel dat je meer tijd zou moeten besteden aan het noten lezen, maar doe je dat dan ook? Want als je het helemaal vanuit jezelf moet doen, kost je dat heel veel zelfdiscipline. En wanneer je dan ook eigenlijk niet weet of je het wel op een goede manier doet, motiveert dat niet echt!
De oplossing
Ik wil altijd dat iedereen met veel plezier muziek maakt. En ik merk heel vaak dat het noten lezen onnodig ervoor zorgt dat het moeilijker gaat dan je zou willen. Dus ben ik een tijdje geleden hard aan het nadenken geslagen, hoe ik leerlingen daarmee zou kunnen helpen. En ik heb een oplossing bedacht en uitgewerkt: een online cursus noten lezen.
De cursus(sen)
Het eerste struikelblok wat ik hierboven noemde was dat de leerling niet de meest efficiënte en effectieve manieren weet om het te oefenen. Dit heb ik opgelost door in de cursus niet alleen maar oefeningen te geven, maar ook door heel duidelijk uit te leggen hoe je die oefeningen moet doen.
Om je te helpen de zelfdiscipline op te brengen om de oefeningen ook echt te doen, krijg je de cursus in kleine stukjes toegestuurd per email. Iedere dag word je er op die manier aan herinnerd dat je nog even je oefeningen moet doen. En omdat het ook echt maar even is, want 10 minuutjes is genoeg, hoef je er ook niet zo tegenop te zien. Want zeg nou eens eerlijk, 10 minuutjes per dag kan ook jij er toch wel voor vrij maken? Zeker als je bedenkt wat het je aan voordelen oplevert!
Een extraatje voor mijn leerlingen
De cursus is dus bedoeld als extraatje voor mijn leerlingen. Mijn leerlingen mogen hier dan ook gratis gebruik van maken. Het is zeker niet bedoeld als vervanging van de muziekles. Het is een aanvulling hierop. Het echte muziek maken kun je niet goed leren zonder de persoonlijke aandacht die je tijdens de les krijgt. Dat is ook de reden dat ik geen online muzieklessen geef. Ik weet dat je daar goed geld mee kunt verdienen, maar ik heb nog geen manier gevonden om online lessen te geven waar ik achter kan staan. Zolang ik die manier niet heb gevonden, begin ik er niet aan.
Voor iedereen toegankelijk
Wanneer je geen leerling van mij bent, kan je je binnenkort ook inschrijven voor deze cursus. Er komen verschillende cursussen beschikbaar zodat er voor iedereen, beginner en gevorderd, een geschikte cursus is om mee aan de slag te gaan. Houd de nieuwsbrief in de gaten, daar komt het in te staan als de cursus voor iedereen beschikbaar wordt gesteld. Omdat ik er wel heel veel werk in heb gestoken, is de cursus niet gratis wanneer je geen les van mij hebt. De prijs kan ik je nu nog niet vertellen, maar ik beloof je dat het allemaal heel betaalbaar blijft!
Veel studeerplezier!