Nieuwe noten vinden op een snelle manier!

Vind je het lastig om erachter te komen welke noot het is als het een nieuwe noot is die je nog niet (vaak) gespeeld hebt?
Dat je er dan even  over na moet denken welke noot je ziet staan, is heel logisch. Maar je kan met de volgende tip er wel altijd snel zelf achter komen door maar een paar noten slim te onthouden. Of door onderstaande afbeelding bij de hand te houden 😉

 

 

Bekijk onderstaande afbeelding goed:

 

De noten op de notenbalk van de G-sleutel

Op de bovenste notenbalk met de G-sleutel vooraan, staan de C en G noten:

Als meest linkse noot de hoge C met de 2 hulplijntjes boven de notenbalk.

Dan de G eronder, daarna weer de C eronder.

Vervolgens de G die op de lijn van de G-sleutel staat, en tot slot de centrale C met het hulplijntje onder de notenbalk.

 

De noten op de notenbalk van de F-sleutel

Op de onderste notenbalk, met de F-sleutel, heb ik de c en f noten genoteerd:

Als eerste de lage C met de 2 hulplijntje onder de notenbalk.

Dan de F noot die aan de onderkant van de notenbalk hangt.

Daarna weer de C erboven.

Vervolgens de f die op het lijntje van de F-sleutel staat.

Tenslotte de centrale C met het hulplijntje boven de notenbalk.

 

Spiegelbeeld

Neem een denkbeeldige lijn in gedachte die precies tussen de 2 centrale C noten in ligt. Dat is de spiegellijn. Wanneer je op deze lijn het papiertje zou dubbelvouwen, zouden de noten van de 2 notenbalken precies op elkaar komen te liggen. Zie je dat de 2 notenbalken met de noten erop elkaars spiegelbeeld zijn? De eerste c met 2 hulplijntjes zit op de bovenste notenbalk, boven de balk en op de onderste notenbalk, onder de balk. De f op de F-sleutel balk staat tegen de onderste lijn aan, terwijl de g op de G-sleutel balk tegen de bovenste lijn aan staat. Ook de daarop volgende noten liggen gespiegeld ten opzichte van elkaar op de notenbalken: c tegenover c en f tegenover g.

 

Het trucje

Onthoud nu de noten van de bovenste balk en waar ze staan.
Pak een stuk papier (met notenbalken of teken deze ook zelf) en probeer eens zonder naar het voorbeeld te kijken of je alle noten nog op de juiste plaats kan zetten. Houd het spiegelbeeld hierbij in gedachte.

 

Noot in de buurt

Als je dit lukt, kan je snel iedere nieuwe noot vinden. Er is dan altijd wel een  noot in het schema die in de buurt zit van de noot die je zoekt. 

 

 

Veel studeerplezier!