Home » Weblog » Muziek maken is verhalen vertellen!

Muziek maken is verhalen vertellen!

12 februari 2019 Studeren

verhalen stock-photo-34713938-tell-them-your-storyVan de week had ik een leerling op pianoles en zij speelde een bekend klassiek stuk. De noten zaten er aardig in, maar ze was niet tevreden: “het klinkt zo mechanisch!” zei ze. Ik ben altijd heel blij als iemand zo reageert, want dat betekent dat het voor die persoon duidelijk is dat muziek meer is dan alleen maar de noten goed spelen ( hoewel dat op zich ook al een hele uitdaging kan zijn!). Maar hoe je dat dan, muziek ervan maken?

 

 

Verhaal vertellen

Ik ben altijd al dol verhalen geweest. Als kind van een jaar of 5 deelde ik de slaapkamer met mijn 2,5 jaar jongere zusje. We gingen altijd tegelijk naar bed. Meestal lagen we nog wat te praten. Vaak stelde ik dan voor om haar een verhaaltje te vertellen. Mijn zusje vond dat altijd prima. Meestal wanneer ik zo halverwege mijn eigen verzonnen verhaaltje was, hoorde ik een licht gesnurk uit het andere bed komen. Ze sliep! Hoe kon dat nou? Het was toch een heel mooi en spannend verhaal? Ik lag dan meestal nog een tijdje te denken hoe ik nog beter een verhaal kon vertellen, zodat ze niet voor het einde in slaap zou vallen. Ik geloof niet dat me dat ooit gelukt is! Of dat aan mijn vertelkunst lag of dat ze te moe was, ik zal het waarschijnlijk nooit te weten komen…. Toen vond ik het toch wel een beetje frustrerend dat mijn publiek zomaar in slaap viel, nu kan ik er wel de humor van inzien!

Het maken van muziek lijkt heel erg veel op een verhaal vertellen. Wanneer je het niet goed vertelt wordt het saai om naar te luisteren. Dus wanneer je muziek maakt, zorg dan dat je het verhaal goed vertelt!

 

De komma’s en punten

Eén van de eerste dingen die je op school leert over voorlezen is dat je moet letten op de hoofdletters, punten en komma’s. Je laat met je stem horen wanneer de zin is afgelopen en je haalt adem. Dit moet je ook toepassen in je muziek. Let op hoe de muzikale zinnen lopen. Laat duidelijk horen wanneer een zin is afgelopen en nieuwe zin begint door als het ware een kleine adempauze in te lassen. Om ervoor te zorgen dat je in het tempo blijft, moet je dan de laatste noot van de zin een heel klein beetje korter maken, zodat je de volgende noot weer op tijd kunt spelen.

verhalen stock-photo-29945536-story-word-cloud-on-blackboard

Spannend of….?

Bedenk welke sfeer het stukje zou moeten oproepen. Is het spannend of een lieflijk slaapliedje of juist heel energiek? Wat zou je met je stem doen om zo’n sfeer op te roepen?

Door de verschillende klankkleuren van je stem te gebruiken kun je allerlei verschillende sferen oproepen terwijl je een verhaal vertelt. Probeer ook hoe je verschillende klankkleuren uit je instrument kunt halen en probeer ze uit in jouw verhaal.

 

Hard of zacht

Ook door hard of juist zacht te spelen, kun je verschillende sferen oproepen. Door zacht en intens te spelen en langzaam aan steeds harder te gaan spelen kun je iets spannend maken.

 

Langzaam en snel

Probeer ook eens uit welk effect het heeft wanneer je vertraagt in een stuk, of juist versnelt. Of is het juist heel belangrijk dat het tempo heel strak blijft?

 

Opbouw van het verhaal

Laat horen wanneer het “hoofdstuk” van je muzikale verhaal is afgelopen door b.v. te vertragen en het (tijdelijke) slot mooi af te ronden. Bedenk dat het leuk is om naar te luisteren als er ergens een hoogtepunt in het stuk zit, wat later ook weer wordt afgebouwd. En vergeet niet dat het einde van een stuk heel belangrijk is. Dit blijft nog lang nagalmen in het hoofd van degene die luistert!

 

Vertel je eigen verhaal!

Ik hoop dat ik je hiermee heb geïnspireerd om op zoek te gaan naar allerlei manieren om jouw verhaal het mooist te laten klinken.

En mocht je ooit meemaken dat je publiek in slaap valt terwijl je muziek maakt; raak niet gefrustreerd, hij of zij is vast gewoon heel moe geweest! 😉

 

Veel plezier op de ontdekkingsreis naar jouw verhaal!

 


Anita
Anita
Ik ben Anita Delfos en ik leer muziekliefhebbers vanaf 5 jaar piano, keyboard en dwarsfluit spelen zodat ook zij net zo van het zelf muziek maken kunnen genieten als ik dat al jaren doe!