Home » Weblog » Gouden studeertips!

Gouden studeertips!

18 december 2017 Studeren

Eén van de grootste uitdagingen van een muziekinstrument leren bespelen is toch wel de tijd vrijmaken om te oefenen. Steeds weer blijkt dat lastiger dan je in eerste instantie zou denken! Vandaag wil ik diverse studeertips met je delen, die je kunnen helpen om het dagelijks studeren voor elkaar te krijgen!

 

Reminder op je telefoon

Ik heb een kind op les die de laatste tijd vaak aangaf dat het oefenen thuis niet lukte. Hij had “geen tijd” of vergat het domweg. Zo’n jong kind kun je dat al helemaal niet kwalijk nemen, zeker als je bedenkt dat volwassenen het zelfs lastig vinden. Dus aan zijn moeder gevraagd om het hem te helpen herinneren. Ja, dat zou ze gaan doen. Vlak voor de volgende les kreeg ik van haar een email: het oefenen was toch weer niet gelukt en dat vonden zij beide heel vervelend! Door alle drukte die het gezin met zich meebrengt, was het voor haar ook lastig om eraan te denken! Ik heb haar toen een simpele tip gegeven: zet een reminder in je telefoon. De volgende les had ik een heel ander kind op les: zo blij en zelfverzekerd. Want nu was het wel gelukt om te oefenen! De moeder kwam mij nog bedanken voor de tip: ze gebruikt het nu ook voor andere dingen die ze wil onthouden. Zo simpel, maar je moet er maar net aan denken!

 

 

Wachten wordt studeren

Eerder dit jaar kreeg ik een tip van een leerling. Wanneer die leerling met zijn partner weg wilde gaan, was hij altijd eerder klaar. Dat wachten vond hij heel vervelend, zijn humeur werd er niet beter op! Totdat hij het als gewoonte maakte om niet te wachten maar te gaan studeren totdat zij klaar was. Ongemerkt leverde dat extra studeertijd op en zijn humeur bleef intact!

 

 

Reclame

Een andere leerling ergerde zich aan reclames die zijn favoriete tv-programma’s onderbreken. Totdat hij besloot om steeds tijdens de reclames te gaan oefenen. En met die ellenlange reclameblokken, levert dat toch aardig wat oefentijd op!

 

 

Stok achter de deur

Sommige leerlingen vinden het gewoon lastig om te starten met oefenen. Wanneer ze eenmaal bezig zijn is er niets aan de hand. Maar om daadwerkelijk te beginnen; daar zit het probleem. Zo iemand heeft vaak een stok achter de deur nodig. Daarom stuurt een leerling van mij een wahtsapp als ze gestudeerd heeft. Dat helpt! Nu wordt het wat veel als iedereen mij whatsappjes gaat sturen, maar wellicht is er iemand die je hiermee wel wilt helpen.

 

 

Muziekstudeerblad

Weer een andere leerling gebruikt mijn muziekstudeerblad. Ongeveer 1x per maand print ik een lijst waarop ingevuld kan worden wanneer en hoelang je gestudeerd hebt. Steeds wanneer zij op de les komt, krijg ik dat blad onder mijn neus geduwd: want ze heeft toch maar weer gestudeerd! Wil jij ook zo’n blad gebruiken? Stuur me even een berichtje en je krijgt het!

 

Tot slot

Zo zie je: er zijn allerlei manieren om vaker te studeren. Maar misschien heb jij zelf nog een tip? Ik hoor het graag!

 

Veel studeerplezier!


Anita
Anita
Ik ben Anita Delfos en ik leer muziekliefhebbers vanaf 5 jaar piano, keyboard en dwarsfluit spelen zodat ook zij net zo van het zelf muziek maken kunnen genieten als ik dat al jaren doe!