Favorieten: maak zelf een lijstje met die van jou!
Wanneer ik mijn contactenlijst open op mijn telefoon, zie ik een lijstje met “Favorieten”. Heel handig, want degene die ik het meest bel, sms, of WhatsApp, heb ik dan snel gevonden. Met veel van mijn leerlingen ben ik ook bezig met het maken van een lijstje met Favorieten. Alleen dan niet de favoriete contactpersonen, maar favoriete muziekstukken om te spelen. Ook dit is heel handig om te hebben; ik zal je uitleggen waarom!
“Laat eens iets horen!”
Misschien herken je de volgende situatie: Er komt iemand op bezoek en die weet dat jij een instrument bespeelt en zelfs les hebt. “Wil je wat voor me spelen?”, vraagt hij. Ja, natuurlijk wil je dat wel, maar wat??? Je bent druk aan het oefenen op een nieuw stuk waar je op les mee bezig bent, maar dat kan je nog niet goed genoeg spelen. Het vorige stuk vind je eigenlijk niet zo leuk meer, en nog oudere stukken heb je al lang niet meer gespeeld: ook niet geschikt! Eigenlijk heb je “niets” om te laten horen…. Een heel vervelende situatie! En wanneer degene die het vraagt zelf geen instrument bespeelt, is de kans ook nog groot dat hij er niets van snapt!
Favorieten lijstje
Wanneer deze situatie je inderdaad bekend voorkomt, wordt het hoog tijd om een lijstje met Favorieten te maken, zodat je altijd iets leuks kunt laten horen! Zo’n lijstje heeft nog meer voordelen, maar eerst even een uitleg hoe jijzelf zo’n lijstje kunt maken.
1. Neem een vel papier en schrijf bovenaan: Mijn Favoriete Muziekstukken (of hoe je het anders noemen wilt…..)
2. Pak je bladmuziek erbij en kies uit, wat je al eens gespeeld hebt, de 3 leukste stukken. Schrijf ze op de lijst met erachter het boek en het paginanummer zodat je het snel terug kunt vinden.
3. Zoek ook muziek voor speciale gelegenheden: verjaardagen, Sinterklaas, Kerst….. en zet die ook op het lijstje.
4. Wil je heel graag een stuk leren spelen van je favoriete artiest? Zet die er dan ook alvast op.
Op deze manier wordt je lijst niet alleen gevuld met leuke muziek die je al kunt spelen, maar ook met muziek die je heel graag wilt leren spelen!
5. Begin alvast met het herhalen van de 3 muziekstukken die je al eens gespeeld hebt.
6. Neem (in overleg met je docent) steeds een stuk van de lijst die nieuw is en studeer die in.
7. Stukken die je al goed kan spelen, ga je uit je hoofd leren, zodat je ze ook kunt spelen wanneer je de bladmuziek niet bij je hebt!
8. Houdt deze lijst altijd bij de hand, zodat je hem aan kunt vullen wanneer je iets te binnen schiet.
9.Zorg dat hij in het zicht is wanneer je aan het studeren bent, zodat je niet vergeet eraan te blijven werken. Begin bijvoorbeeld wanneer je gaat oefenen altijd met een stuk uit je lijst en eindig er ook weer mee.
Altijd iets leuks…
Wanneer je zo’n lijst hebt en er regelmatig aan werkt, heb je altijd iets leuks om te laten horen! Wanneer je er ook nog stukken op hebt staan die je heel graag wilt leren, heb je ook gelijk een extra doel om te studeren!
Veel studeerplezier!