De 7 grootste valkuilen bij muziek studeren
In mijn lespraktijk kom ik tegen dat veel leerlingen allemaal in dezelfde valkuil trappen. Ik vertel je hieronder welke dat zijn, en hoe je een weg eromheen kunt vinden!
De 7 valkuilen
1. Denken: ik heb geen tijd om te studeren
Iedereen heeft het druk. Elke dag heeft maar 24 uur. Je zult zeer waarschijnlijk nooit tijd over hebben. Als je een instrument wilt leren bespelen zal je dus tijd moeten maken om te studeren. Het heeft dus meer te maken met prioriteit dan met tijd: plan je studeertijd in!
2. Jezelf de keuze geven
Wanneer je hebt besloten dat je een instrument wilt leren bespelen, heb je er in feite voor gekozen om regelmatig te studeren. Want zonder studeren ga je het niet leren, dat is nu eenmaal zo! Ga jezelf dus niet de keuze geven of je nu wel of niet zin hebt om te studeren. De keuze heb je al gemaakt. Je plant een tijd in en daar houd je je aan, geen discussies erover. Het klinkt misschien heel streng, maar je maakt het jezelf zoveel moeilijker wanneer je steeds met jezelf in discussie gaat. Het kost veel energie en het brengt je nergens. Stop de energie gelijk in studeren en je gaat als een trein; wanneer je eenmaal in beweging bent gaat het steeds gemakkelijker!
3. Te veel resultaat willen
Zeker in het begin is het heel onverstandig om hoge eisen aan jezelf te stellen. Wanneer je trouw regelmatig oefent, mag je tevreden zijn over jezelf. Dat sommige dingen nog helemaal niet zo gaan als je zou willen, is minder belangrijk. Gewoon steeds weer gaan oefenen is het allerbelangrijkste. Dan komt de rest ook goed.
4. Te lang achter elkaar oefenen
Zeker in het begin moet je niet van jezelf verlangen dat je gelijk iedere dag een uur studeert. Je moet dit rustig aan opbouwen, anders is de kans heel groot dat je afhaakt. Muziek maken is een heel intensieve bezigheid waar je conditie voor op moet bouwen. Begin met 10 minuutjes per dag. Vind je dat te weinig, dan kan je beter 2x 10 minuutjes per dag doen dan 20 minuten achter elkaar. Bouw het dan rustig uit naar bijvoorbeeld een half uur per dag, of meer, als je dat wilt.
5. 1 keer per week 2 uur oefenen en verder niet
Leren doe je door iets heel vaak te herhalen. Door die herhalingen zoveel mogelijk te verspreiden over de week, heeft het nog meer effect. Wanneer je maar 1 keer in de week oefent en vervolgens 6 dagen niets eraan doet, mis je die herhalingen die je zo nodig hebt. De tijd die je erin hebt gestopt, is dan voor een groot deel verloren tijd.
6. Niet studeren wanneer je moe bent
Je hebt helemaal gelijk: studeren levert minder resultaat op wanneer je moe bent. Maar wat je zelf denkt is niet altijd waar! Je denkt vaak dat je moe bent als je het even allemaal niet zo ziet zitten. Waar je dan behoefte aan hebt is je even helemaal los maken van alle dingen waar je van baalt. Muziek gaan maken werkt dan juist prima: je moet je op iets heel anders concentreren waardoor je alle vervelende dingen vergeet en weer energie krijgt!
7. Het lukt niet dus ik stop er helemaal mee!
Je hebt er altijd dagen tussen zitten waarop het niet zo wil lukken met studeren. Maar voor dat je het bijltje erbij neergooit, denk eerst even rustig na wat de reden is dat het niet lukt.
– Misschien word je erg afgeleid door wat er om je heen gebeurd en kun je daar iets aan doen.
– Of je bent erg moe, waardoor je moeilijk je concentratie vast kunt houden. Dan kun je besluiten om de moeilijke dingen even uit te stellen tot de volgende dag, en bijvoorbeeld nu alleen wat stukken te herhalen. Ook dat is zinvol! En doordat je toch bezig bent geweest op je instrument is het de volgende dag weer gemakkelijker om het op te pakken.
– Misschien is het stuk waar je mee bezig bent iets te hoog gegrepen of heb je, voor je ermee verder kunt, even de hulp van je docent nodig. Ga dan ook iets anders studeren. Probeer eens een oud stuk uit je hoofd te leren, of ga op zoek naar iets wat je nu wel ziet zitten.
Onthoud: Iets doen is altijd beter dan niets doen!
Veel studeerplezier!