Akkoorden spelen op keyboard

 

Akkoorden spelen op een keyboard, doe je dat anders dan op een piano? En hoe doe je dat dan? Deze 2 vragen kreeg ik deze week. Hele nuttige vragen, waar ik in de blog van vandaag antwoorden op zal geven!

 

 

De verschillen tussen piano en keyboard

Behalve dat de aanslag van een piano zwaarder en anders is, zijn er nog andere verschillen. Zo heeft een keyboard veel instel mogelijkheden die een piano niet heeft (hoewel sommige digitale piano’s een aardig eind in de buurt komen). Wanneer je het keyboard helemaal “neutraal” hebt ingesteld alleen op piano geluid over het gehele keyboard, zoals de meeste keyboards wanneer je hem aanzet, kan je er akkoorden op spelen zoals je dat ook op een piano zou doen.  Maar een keyboard kan je ook zo instellen dat het linker gedeelte (de lage tonen) geschikt worden om de akkoorden op de spelen. De toetsen aan die aan de rechterkant zitten, gebruik je dan om met je rechterhand een melodie te spelen.

 

Het splitpunt

Het akkoorden gedeelte van het keyboard is bij de meeste keyboards vanaf de laagste toets (meestal een C) t/m de 2eF#. Waar het akkoorden gedeelte ophoudt en het gedeelte voor de rechterhand begint, wordt het splitpunt genoemd. Wanneer je niet uitkomt met de melodie in je rechterhand, kun je ervoor kiezen om het splitpunt te veranderen. Je kunt in de handleiding van je keyboard vinden hoe je dat doet. Voor nu ga ik even ervanuit dat je keyboard op het standaard splitpunt staat.

 

Akkoorden gedeelte inschakelen

Op de meeste keyboards zit een knop waarbij staat: acmp (acompaniment = begeleiding), of fingered. Hiermee schakel je het begeleidings gedeelte in waar je de akkoorden speelt. Als jouw keyboard geen geluid geeft in het akkoorden gedeelte, komt dit omdat het nu alleen maar werkt wanneer je er ook een “style” bij gebruikt. Hiermee wordt bedoeld dat je een complete begeleiding aanstuurt d.m.v. het spelen van akkoorden. Wanneer je op de knop “start” drukt en je speelt dan een akkoord in het akkoorden gedeelte, hoor je de begeleiding. Wanneer je het akkoord verandert, hoor je dat de begeleiding mee verandert.

Doordat je diverse styles kunt kiezen, van hardrock tot ballad, van swing tot tango en nog veel meer, kun je heel veel variëren met je muziek.

Lower

Bij sommige keyboards hoor je nog wel geluid wanneer je bovenstaande instelling gebruikt, ook zonder dat je start aanzet. Maar dan hoor je wel dat het geluid anders is en minder laag dan wanneer je het keyboard standaard hebt ingesteld. Op deze manier kun je ook de akkoorden spelen zonder de complete begeleiding. Dat is heel prettig wanneer je een stuk aan het oefenen bent, maar je het nog niet goed genoeg kan spelen om in het tempo te blijven van de style.

Wanneer je keyboard geen geluid geeft bij de instelling van het akkoorden gedeelte zoals hierboven staat, kun je die instelling vaak vinden bij de knop “Lower” of “Left”. Check je handleiding als je het niet kunt vinden.

Akkoord liggingen

Als je nog niet zoveel weet over hoe akkoorden opgebouwd zijn, raad ik je aan om ook de volgende blogs te lezen:

 

Ook al staat er “akkoorden spelen op de piano”, de theorie van hoe akkoorden zijn opgebouwd is precies hetzelfde. Wat er vooral anders aan is dat je op keyboard de akkoorden lager kunt spelen vanwege dat akkoord gedeelte waarmee je de style aan kunt sturen. Doordat je in dat gedeelte van het keyboard moet blijven, gebruik je meestal de liggingen zoals ik ze in het overzichtje voor je heb genoteerd.

 

 

Vuistregel

In het overzicht hieronder staan niet alle akkoorden die er bestaan. Dat doe ik bewust niet omdat ik vind dat het veel beter is, als je zelf kunt uitpuzzelen welke noten er in een akkoord zit. Wanneer je dat kan (lees ook hiervoor de blogs waarvan ik de link hierboven heb genoteerd) moet je alleen nog bedenken in welke ligging je het akkoord het beste kunt spelen. Je kunt hierbij uitgaan van de volgende vuistregel:

Probeer altijd de overgang van het ene akkoord naar het volgende zo klein mogelijk te houden. Wanneer je noten kunt laten liggen, doe je dat. En verder kies je steeds de dichtstbijzijnde noot.

 

 

Overzicht beginners akkoorden op keyboard

 

In dit overzicht zie je akkoorden in de volgorde zoals je ze meestal leert:

 

C = G (5) – C (2) – E (1)

C7 akkoord

C7 akkoord

G = G (5) – B (3) – D (1)

G akkoord

G akkoord

F = A (4) – C (2) – F (1)

F akkoord

F akkoord

Dm = A (4) – D (2) – F (1)

Dm akkoord

Dm akkoord

Am = A (4) – C (2) – E (1)

Am akkoord

Am akkoord

G7 = G (5) – B (3) – D (2) – F (1)

G7 akkoord

G7 akkoord

C7 = G (5) – Bb (3) – D (2) – F (1)

C7 akkoord

C7 akkoord

Bb = Bb (3) – D (2) – F (1)

Bb akkoord

Bb akkoord

Veel studeerplezier!