Home » Weblog » Achtste noten tellen, dat is moeilijk!

Achtste noten tellen, dat is moeilijk!

12 februari 2019 Uncategorized

Achtste noten
Wanneer je alleen maar hele noten (4 tellen), halve noten (2 tellen) en kwartnoten (1 tel) in je bladmuziek hebt staan, is het tellen nog redelijk eenvoudig. Vaak zelfs zo eenvoudig dat het ook nog wel goed gaat als je alleen de beat “voelt” en niet heel bewust telt tijdens het spelen.

Maar dan komen de achtste noten in beeld en wordt het ineens lastiger!

Dan is het wel heel belangrijk dat je goed telt!

 

Valkuilen

  1. Te gemakkelijk

In het begin zijn de eerste stukjes die je leert spelen met achtste noten zo eenvoudig dat je die ook niet zo bewust hoeft te tellen. Na 2 keer spelen weet je hoe het moet klinken en laat je het tellen achterwege. Als je inderdaad in de verleiding bent gekomen om dan niet te tellen, wordt het daarna alleen maar moeilijker.

 

  1. Het zijn snelle noten…

Veel leerlingen zien achtste noten als “snelle noten”. Maar wat is snel? Dat is wel een beetje erg vaag, nietwaar? Achtste noten zijn noten die een halve tel duren. Dat betekent dat als je het tempo laag houdt (dus langzaam speelt), die halve tellen helemaal niet zo snel hoeven zijn!

 

  1. Even lang

Een ander gevolg van het denken in “snelle noten” i.p.v. achtste noten, is dat je ze niet telt en dat je die achtste noten ook niet allemaal even lang laat duren. Soms speel je ze snel, dan weer iets langzamer!

 

  1. Vooraf tellen

Wanneer je niet 1 of (nog beter) 2 maten vooraf telt in achtste noten ( 1e 2 e 3 e 4 e), heb je als je gaat beginnen niet echt het maatgevoel wat je nodig hebt om het goed te kunnen spelen.

 

 

Hoe je deze valkuilen kunt vermijden.

  1. Tel vanaf het begin

Ga niet pas beginnen met tellen wanneer het echt moeilijk wordt. Probeer vaak hardop te tellen bij liedjes die je al goed kan spelen, zodat je daaraan went.

 

  1. Denk bewust in achtste noten

Achtste noten zijn precies de helft van kwartnoten. Denk niet in “snelle noten”. Er komen later nog véél snellere noten aan bod. Hoe snel je achtste noten speelt, hangt van het tempo af, maar je telt ze wel altijd op dezelfde manier!

  1. Tel heel de tijd in achtsten

Wanneer je ergens in het liedje achtste noten ziet staan, moet je daar al rekening mee houden voordat je de eerste noot van het liedje speelt. Tel voordat je gaat beginnen al: 1 e 2 e 3 e 4 e, zodat je dan al in je hoofd hebt hoe snel die achtste noten gaan. Ook tijdens het stuk, wanneer je geen achtste noten speelt, doe je er goed aan om het tellen zo vol te houden. De kans dat je langere noten te kort gaat spelen wordt zo een stuk kleiner!

 

Veel studeerplezier!


Anita
Anita
Ik ben Anita Delfos en ik leer muziekliefhebbers vanaf 5 jaar piano, keyboard en dwarsfluit spelen zodat ook zij net zo van het zelf muziek maken kunnen genieten als ik dat al jaren doe!