Tellen: wanneer doe je dat?

“Tellen, wanneer moet je dat eigenlijk doen?” Vroeg een leerling afgelopen week toen er tijdens het spelen van een stuk iets mis ging met het ritme.”Ik tel eigenlijk liever niet, want als ik aan het tellen ben, kan ik geen muziek meer maken.” Ik vond het een goede vraag/opmerking en dacht: “dat is een goed onderwerp voor mijn blog!”

 

Moet je altijd tellen?

Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk! Wanneer je heel de tijd 1-e-2-e-3-e-4-e  aan het tellen bent, wordt het lastig om er iets moois van te maken! Altijd heel bewust tellen is dus niet handig en ook niet nodig! Wel moet je altijd de “beat” blijven voelen.

Wanneer moet je dan tellen?

Hoe vaak en op welke plaatsen moet je precies tellen? Dat is voor een deel afhankelijk van jezelf; hoe goed ben in het lezen van ritmes? Toch kan ik je wel een paar tips geven over situaties waarin je maar beter wel heel bewust kunt tellen!

 

 

Tip 1: Vooraf

Aftellen vooraf is heel gebruikelijk wanneer je samen met anderen speelt. Maar ook wanneer je alleen speelt is het heel zinvol om voor jezelf af te tellen (dat hoeft niet hardop). Dit doe je dan als volgt: Bedenk welk gedeelte in het stuk je het moeilijkst vindt en in welk tempo je dat goed kan spelen. Tel in je hoofd mee hoe snel dat is, en gebruik dat tempo om voor jezelf af te tellen. Dit zorgt ervoor dat je niet bij het moeilijke stuk erachter komt dat je met een te snel tempo bent begonnen.

 

Tip 2: Bij een nieuw stuk

Wees bij het instuderen van een nieuw stuk heel secuur met tellen. Wanneer je nog niet weet hoe het precies moet gaan klinken, is een foutje zo gemaakt. En een ingestudeerde fout is er heel lastig weer uit te krijgen! Pas wanneer je goed weet hoe het moet gaan klinken, kun je het tellen afbouwen.

 

Tip 3: Bij lange noten

Veel ritmes liggen goed in het gehoor en dan is het na een tijdje het niet meer zo nodig dat je erbij telt. Maar let goed op bij lange noten, dat ziet er gemakkelijk uit, maar als je dat op je gevoel gaat doen is de kans groot dat je te snel verder gaat. Tel lange noten voor de zekerheid liever mee!

 

 

Tip 4: Bij veel dezelfde noten

Wanneer je veel dezelfde noten achter elkaar moet spelen, ligt het gevaar op loer dat je er 1 teveel of te weinig doet. Wanneer je er bewust bij gaat tellen, kun je beter zien waar je bent en zal je die vergissing niet zo snel meer maken.

 

Tip 5: Bij moeilijke stukjes

Deze ligt misschien nog wel het meest voor de hand. Wanneer je van jezelf weet dat er ergen een plekje in het stuk zit waar je het ritme vaak niet goed speelt, kun je ook daar het beste bij tellen. Begin daar dan liefst iets eerder mee dan waar het moeilijke stukje begint. Dan is de kans groter dat je het helemaal goed doet.

 

Tip 6: Bij rusten

Zeker als je meerdere tellen rust achter elkaar hebt, is ook hier het risico weer groot dat je het op je gevoel niet precies goed doet: tellen dus!

 

Veel studeerplezier!