Top 3 meest gemaakte fouten, hoe voorkom je ze?

Meestal weet ik al, voordat een leerling gaat spelen, waar de kans het grootst is dat het mis gaat. Ben ik helderziend? Nee hoor, gelukkig niet! Dat komt doordat bijna iedereen dezelfde fouten maakt. Je hoeft jezelf ook zeker niet “dom” te vinden wanneer jij één van die fouten maakt. Maar als je de aanwijzingen in deze blog opvolgt, zodat je die fouten niet maakt, ben je natuurlijk wel extra slim! ?

Meest gemaakte fout

De meest gemaakte fout is wel het vergeten te spelen van de mol of kruis die vooraan de notenbalk staat. Wanneer de mol of kruis vlak naast de noot staat, dan gaat het meestal wel goed. Maar wanneer de mol of kruis vooraan de notenbalk staat, zie je hem snel over het hoofd. Je kijkt immers vooral naar de noot die je moet spelen, dat is vaak al lastig genoeg!

De oplossing

Ik geef je 5 tips om ervoor te zorgen dat je deze fout de volgende keer overslaat:
1. Bekijk een nieuw stuk altijd eerst goed vóórdat je het gaat spelen. Maak er een gewoonte van om te kijken of er kruizen of mollen vooraan de notenbalk staan.
2. Kijk alvast waar deze noten zitten. Ben je bang dat je de mol of kruis toch nog vergeet, zet er dan met rood potlood een kring omheen.
3. Speel voordat je het stuk gaat spelen, de toonladder die erbij hoort. Je raakt er dan al aan gewend om de juiste noten te spelen en hoe het klinkt.
4. Speel de melodie apart en let erop dat je de juiste vinger alvast zoveel mogelijk klaarzet op de zwarte toets.
5. Herhaal dit met de partij voor de linkerhand.

Veel gemaakte fout nummer 2: Het slot lukt niet goed

Vaak is het slot één van de moeilijkste plekjes in het stuk. Meestal komt dat stukje alleen maar voor aan het slot, zodat je het automatisch minder vaak speelt. Is het slot een stukje wat vaker in het muziekstuk voorkomt, vind je het vast niet zo moeilijk. Maar helaas is dat meestal niet het geval.

Zo kun je deze fout voorkomen:

1. Kijk wanneer je aan een nieuw stuk begint altijd of het slot inderdaad zo’n lastig stukje is. Wanneer dit het geval is, begin dan direct met het oefenen van dat slot. Wanneer je het vaak oefent, wordt het vanzelf gemakkelijker. Blijf het iedere keer weer apart oefenen. Tegen de tijd dat je de rest van het stuk kunt spelen, lukt het einde je ook.
2. Wanneer het slot bestaat uit een paar moeilijke akkoorden, leer die dan zo snel mogelijk uit je hoofd. Speel het slot iedere keer wanneer je langs je instrument loopt. Heb je een keyboard of digitale piano? Dan hoef je hem niet eens aan te zetten. Je kunt het ook zonder geluid doen. Dat dit werkt komt natuurlijk ook weer doordat je het vaak herhaalt. Dat is nog steeds de beste manier om iets goed te leren!

Fout nummer 3: Overgang naar een volgende regel en/of bladzijde

Deze fout ontstaat doordat je met je ogen tijd nodig hebt om van de ene regel (of bladzijde) naar de volgende te gaan. Vooruit kijken wordt daardoor op deze plaatsen lastiger en een fout is dan snel gemaakt!

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Je maakt de fout doordat je niet zo goed weet wat er gaat komen; je bent niet goed voorbereid. Probeer een logische manier te vinden waarop je kunt onthouden wat er gaat komen. Vaak helpt het al enorm als je er bewust over nagedacht hebt hoe de overgang in elkaar zit. Blijven er noten of akkoorden hetzelfde, wat verandert er? Oefen deze overgangen regelmatig apart om het beter te kunnen onthouden. Je zult merken dat het echt helpt!

 

Veel studeerplezier!