Adem (pauze) in muziek

Adem – adem halen- adem pauze: daar gaat deze blog over! Wanneer je denkt dat deze blog alleen interessant is voor mensen die een blaasinstrument bespelen, heb je het mis! Ademhalen op de juiste manier is belangrijk voor iedereen en hoe je adempauzes in je muziek laat horen bepaalt voor een groot deel hoe goed het klinkt. Lees verder voor tips waar je op moet letten!

 

Ademen doe we allemaal, heel de dag door. Je denkt er meestal niet bij na omdat het vanzelf gaat. Toch is het slim om er wat vaker juist wel bij na te denken. Al helemaal als je muziek aan het maken bent!

 

Tip 1: adem rustig en laag in je buik

Wanneer je gespannen bent, heb je de neiging om je borstspieren te gaan gebruiken bij je ademhaling. Veel mensen zijn inmiddels zo aan zo’n hoge ademhaling gewend geraakt dat ze het moeilijk vinden om met de buik adem te halen. Toch heeft dit grote voordelen! Bij een buikademhaling gebruik je minder spieren waardoor het minder inspannend is. Je kunt je dus beter ontspannen. Dit is voor blazers een voorwaarde om een mooie toon uit het blaasinstrument te krijgen. Maar ook als je piano speelt, lukt het beter wanneer je lichaam zo ontspannen mogelijk is. Meer hierover: https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/de-beste-techniek-bij-ademhalen/

Tip 2: haal “adem” in je muziek

Misschien heb je het wel eens gehoord/gezien: iemand die een blaasinstrument bespeelt en daarbij een “continue ademtechniek” gebruikt. Het is mogelijk om door je neus in te ademen terwijl je blaast. Je kunt dan heel lang achter elkaar doorblazen. Ik vind het een heel knappe techniek, maar vreselijk om aan te horen. Ik krijg het er benauwd van! Het is iets onnatuurlijks en mijn

lichaam reageert daarop. Gelukkig is het bij veruit de meeste muziek ook juist de bedoeling dat je adem haalt, dat geeft voor een groot deel dan de structuur aan het muziekstuk. Wanneer je een blaasinstrument speelt, moet je op het juiste moment adem halen, maar ook wanneer je een toetsinstrument bespeelt moet je goed laten horen waar de adempauze zit! Vaak wordt dit in de muziek aangegeven door bogen boven of onder de noten, de legato bogen. Tussen de bogen in zit de adempauze.

Tip 3: zingen

Wanneer er geen legato bogen in een stuk staan, en je het moeilijk vindt om te bepalen waar de adempauze  zit, ga het zingen! Wanneer je de melodie zingt, merk je vaak vanzelf waar het een logische plek is om adem te halen. Dat is aan het einde van een muzikale zin. Net zoals er in een geschreven verhaal zinnen staan en je na een punt of bij een komma adem haalt, doe je dat ook na een muzikale zin. Staat er tekst bij? Dan kun je daar ook steun aan hebben!

 

Tip 4: hoe doe je dat?

Oké, je moet dus ademhalen om de muzikale zinnen in een stuk mooi hoorbaar te krijgen. Daardoor wordt het een stuk fijner om naar die muziek te luisteren. Maar hoe doe je dat?

Door de laatste noot van de muzikale zin een fractie korter te maken en de eerste noot van de nieuwe zin precies op tijd te laten beginnen. Er ontstaat dan een hele korte rust tussen de 2 zinnen in, waardoor de “adempauze” hoorbaar wordt. Ook als je geen blaasinstrument bespeelt!

 

 

Veel studeerplezier!