In 3 stappen naar dagelijks studeren

Aan de slag met minder moeite!

De ene persoon heeft meer wilskracht en zelfdiscipline dan de ander. Om een instrument te leren bespelen heb je beide nodig. Wil jij graag een instrument leren bespelen en heb je niet zoveel wilskracht en zelfdiscipline? Dan heb ik toch goed nieuws voor je: door een slimme aanpak is het ook voor jou weggelegd!

 

Energie

Onze hersenen zijn altijd op zoek naar manieren om energie te besparen. Daar komt eigenlijk onze luiheid vandaan. Vandaar dat we zo goed zijn in het bedenken van redenen om dingen niet te doen, zoals dagelijks studeren, die moeite en energie kosten. Dit is niet handig, want veel dingen die energie kosten, leveren ook veel goede dingen op, vaak ook zelfs weer nieuwe energie! Er is een manier om ervoor te zorgen dat dingen minder energie kosten om ermee te starten, en dat is: er een gewoonte van maken!

 

Gewoonte

Onderzoek heeft aangetoond dat zo’n 40 % van onze dagelijkse bezigheden/acties zijn gebaseerd op gewoontes en niet op bewuste beslissingen. Heel handig! Normaal gesproken gaat dat als volgt: Er gebeurt iets, een soort teken, waardoor de gewoonte in gang wordt gezet. Zoals de wekker die om 7:00 uur afloopt. Je staat op en loopt automatisch de douche in, waar je ochtendritueel begint. Je hersenen reageren automatisch op die wekker met de handelingen die daarbij horen. Tot slot is er een “beloning”, een gevoel van succes. Je voelt je lekker opgefrist en bent klaar voor de nieuwe dag! Dit fijne gevoel zorgt ervoor dat de gewoonte nog meer bevestigd en verstevigd wordt. Je gaat ook verlangen naar de beloning!

 

Maak een gewoonte van studeren

“Dat is natuurlijk allemaal heel leuk en interessant” zal je denken, “maar hoe zorg ik er dan voor dat studeren een gewoonte wordt?”

 

Stap 1: Zorg voor een teken

Net als de wekker het signaal is om in de “opstaan modus” te komen, moet je iets bedenken wat het signaal wordt om in de “studeer modus” te komen. Hiervoor kun je bv. een alarm op je telefoon zetten. Of je kiest een tijdstip na een vaste activiteit: bv. na het avondeten ga je altijd studeren. Een vast tijdstip bevordert het maken van een gewoonte, maar als dat niet lukt, werkt een alarm ook!

 

Stap 2: Aan de slag

Als het studeersignaal is gegaan, dan ga je aan de slag! Reken erop dat je de eerste 3 tot 4 weken hier nog moeite mee zult hebben. Zo lang duurt het gemiddeld om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Weet dus dat het even een kwestie is van doorzetten. Houdt er ook rekening mee dat het moeilijker is wanneer je moe bent. Zelfdiscipline kun je vergelijken met spieren, je kunt zelfdiscipline trainen zodat het meer uithoudingsvermogen en kracht krijgt, maar als je het teveel hebt gebruikt, wil het niet meer meewerken! Als het je lukt om een tijdstip te kiezen waarop je nog redelijk fit bent, zal het veel gemakkelijker zijn.

 

Stap 3 :De beloning

Uiteindelijk geeft het studeren zelf je de beloning die je nodig hebt om er een gewoonte van te maken. Maar er is niets mis mee om jezelf (desnoods alleen de eerste tijd) een extra beloning in het vooruitzicht te stellen. Bijvoorbeeld: na het studeren neem ik een lekkere cappuccino en ga ik een hoofdstuk uit dat spannende boek lezen. Bedenk deze extra beloning al tijdens het plannen van je “studeer teken”. Hoe meer je hersenen de gewoonte aan de beloning koppelen, hoe beter het werkt!

 

Conclusie

Ga je iedere dag bedenken of je vandaag wel of niet je tanden gaat poetsen? Waarschijnlijk niet! Het is een gewoonte waar je niet verder bij nadenkt, je doet het gewoon (en weet dat het goed is!) Maak een gewoonte van studeren en dan geldt het daar ook voor: je gaat geen reden meer bedenken om het niet te doen maar doet het gewoon! En dat voelt geweldig, probeer het maar!!

 

Wil je meer lezen over gewoonten?

Veel van mijn inspiratie voor deze blog heb ik gekregen door het lezen van het boek:

The Power of Habit, van Charles Duhigg

 

Veel studeerplezier!