Vertel een verhaal met muziek

Het maken van muziek, lijkt veel op het maken van een verhaal. Wil je weten over hoe je verhalen kunt vertellen met jouw muziek? In deze blog kun je meer lezen over de overeenkomsten en hoe je die kunt gebruiken om jouw muzikale verhaal mooier te maken!

 

Lezen en muziek maken

Naast muziek maken, ben ik ook dol op lezen. Muziek is een taal is waar je verhalen mee kunt vertellen. Het werken met taal en het maken van muziek hebben naar mijn idee veel raakvlakken. Ik werd dan ook nieuwsgierig toen ik een boek tegen kwam over het lezen van verhalen: Reading Like a Writer, door Francine Prose. Het is misschien een raar trekje van mij, maar ik ben dan gelijk benieuwd, of wat er in staat over taal, lezen en schrijven, ook op gaat voor muziek. In deze blog vertel ik je wat ik ontdekt heb.

 

Neem de tijd

Tegenwoordig lijkt sneller altijd beter. We zijn altijd op zoek om zo snel mogelijk van A naar B te komen, onze computer moet vooral snel zijn, en ons werk moet zo snel mogelijk gebeuren. Wanneer je iets moet lezen, doe je dat vaak het liefst zo snel mogelijk en race je met je ogen over de regels heen. Dat laatste kan zinvol zijn als je in korte tijd de hoofdpunten gelezen wilt hebben. Maar volgens de schrijfster van bovenstaand boek, doe je jezelf en het boek tekort als je je ook op die manier door een boek heen worstelt! Het is juist belangrijk om af en toe even na te denken waar het over gaat en welke onderliggende lagen je kunt ontdekken.

 

En bij muziek?

Bij muziek werkt het precies hetzelfde! Natuurlijk kun je in een sneltreinvaart door een muziekstuk heen gaan. En wanneer het je doel is om notenlezen te trainen is dat prima als oefening. Maar als je echt van het muziekstuk wilt genieten, moet je de tijd nemen om het verhaal in te duiken. Nadenken over de opbouw van het stuk, de sfeer en hoe je het verhaal tot leven kunt laten komen. Dat zorgt ervoor dat het stuk veel meer waarde krijgt. Zowel voor jezelf als voor degene die naar je luistert wanneer je het speelt.

 

Kruip in het hoofd van de schrijver

Een schrijver heeft de beschikking over een enorm aantal woorden om een verhaal te schrijven. Volgens Francine Prose is het belangrijk om in het hoofd van de schrijver te kruipen en te bedenken waarom de schrijver nu precies dat woord heeft gebruikt. Waarom gebruikt hij “grootmoeder” en niet “oude vrouw” of de naam van de vrouw in die zin? Door haar aan te duiden als grootmoeder, wordt al gelijk duidelijk dat het gaat over familierelaties.

 

Woorden in de muziek

Ook hier gaat zeker de vergelijking op met muziek. Een paar noten die bij elkaar horen, zou je kunnen beschouwen als een woord. Waarom wordt dat “woord” (dat kan ook een akkoord zijn) daar gebruikt? Wat is de kracht van die paar noten bij elkaar? Wat voor een functie heeft het in die zin? Dit zijn ook allemaal vragen die je kunnen helpen om het stuk beter te begrijpen en daardoor mooier te spelen.

 

Muzikale zinnen

In het boek wordt zelfs gesproken over het belang van “ heldere, muzikale en ritmische zinnen”. Het is duidelijk dat je dit zo kunt toepassen op muziek. Duidelijk de zinnen in het stuk laten horen, zorgt ervoor dat de structuur van het stuk hoorbaar wordt. Hoe mooier en beter de zinnen lopen, hoe mooier het stuk wordt!

 

Paragrafen om op adem te komen

De paragrafen/alinea’s in een verhaal geven je even de ruimte om het gelezen stuk te verwerken. Je kunt even een iets langere adempauze nemen en het gelezen gedeelte te begrijpen en je voor te bereiden op iets nieuws.

 

Tussenslot

In de muziek komt dit ook voor. Wanneer je een duidelijk afgerond stukje in de muziek hebt, zie je vaak een dunne dubbele streep staan. Die streep helpt je, net als een nieuwe alinea, om te begrijpen dat er nu iets anders gaat komen. Hoewel er dan meestal geen echte “adempauze” in zit (je moet door blijven gaan in de maat) eindigt zo’n gedeelte wel vaak met een lange noot die ook als een rustpunt fungeert.

 

De beste schrijvers laten je verlangen naar méér!

Wanneer een verhaal goed is geschreven, dan blijf je lezen. Als ik een boek aan het lezen ben wat ik echt spannend vind, dan voelt het als een soort verslaving: ik wil meer!!!

 

De beste muziek verveelt niet

Wanneer een stuk je echt te pakken heeft, dan kan het zo maar zijn dat je er de rest van je leven mee bezig blijft. Je ontdekt er steeds nieuwe dingen in, en kan er maar over blijven denken waarom het toch zo mooi is.

 

Details maken het levendig

Kleine dingen in een verhaal, kunnen ervoor zorgen dat je aandacht gelijk gepakt wordt. Hoe de schrijver daaraan gedacht heeft, kun je jezelf op zo’n moment afvragen! Ook in de muziek geldt dat de kleine details en nuances een groot verschil kunnen maken. Het kan een stuk laten leven. Aandacht voor het kleine is dus zeker belangrijk! De manier waarop je een noot speelt: hard,zacht, legato, staccato, vol overgave of voorzichtig…… het bepaalt de sfeer van het stuk!

 

Houd jij ook van verhalen en muziek? Maak dan voortaan een verhaal van je muziek, je publiek zal het zeker waarderen!

 

Veel studeerplezier!