Hoe perfectionistisch ben jij?

Perfectionistisch?

Je hebt (bijna) iedere dag gestudeerd en heel hard je best gedaan op de lesstof. Ondanks je inspanningen kan je het stuk niet foutloos spelen. Ben je dan:

A. zeer ontevreden over jezelf (je had het nu toch foutloos moeten kunnen spelen!)

B. tevreden over jezelf (je hebt je best gedaan en meer zat er blijkbaar niet in)

 

 

A of B?

Is antwoord A het beste op jou van toepassing? Dan ben je zeker niet de enige! Je bent  waarschijnlijk perfectionistisch ingesteld, niet alleen met het maken van muziek, maar op allerlei vlakken eis je het allerbeste. Ik moet bekennen dat ook ik er veel last van heb gehad en het nog steeds regelmatig de kop  voel opsteken! Tot enkele jaren geleden was ik er van overtuigd dat perfectionisme altijd heel positief was en alleen wat ik perfect deed, was goed genoeg. Totdat ik het wel erg moeilijk kreeg en onmogelijk alle ballen in de lucht kon houden. Gelukkig was er toen iemand die mij weer de goede kant op wees en mij zelfs aanmoedigde om af en toe bewust fouten te maken, gewoon om te ontdekken wat er dan gebeurde! Dat was enorm eng om te doen! Mijn opluchting was groot toen ik ontdekte dat er eigenlijk niet veel gebeurde. De mensen in mijn omgeving reageerden nogal laconiek: iedereen maakt immers wel eens een fout! Alleen mijn best doen bleek wèl goed genoeg!

 

Perfectionist versus Optimalist

In het boek “The Persuit of Perfect” van Tal Ben-Shahar (voormalig Professor Positieve psychologie, aan de universiteit van Harvard) onderscheidt hij 2 soorten perfectionisten. Perfectionisten met allerlei problemen zoals stress, schuldgevoel, een laag zelfbeeld, overspannenheid, enz. Wanneer deze mensen een fout maken, zien ze het als “Gefaald hebben”. De 2e groep perfectionisten zijn behalve perfectionist ook realist: ze willen het best haalbare, maar in een niet perfecte wereld met niet perfecte mensen is dat best haalbare meestal niet perfect. Doordat deze mensen de realiteit accepteren zoals die is, voelen zij zich veel gelukkiger en gezonder. Bovendien zien ze fouten niet als mislukkingen, maar als leermomenten. Omdat deze 2 groepen zo compleet van elkaar verschillen, heeft Tal Ben-Shahar de 2e groep een andere naam gegeven: Optimalisten.

 

Een goed gevoel

Je zou dus kunnen zeggen dat antwoord A het antwoord is van een Perfectionist en B van een Optimalist.
Wat heeft het bovenstaande te maken met muziekstudeertips? Naar mijn mening heel veel!! Wanneer je alleen maar tevreden bent over jezelf wanneer je een stuk foutloos speelt, heb je waarschijnlijk niet vaak een goed gevoel over jezelf wanneer je muziek maakt. Niet alleen is dat funest voor je enthousiasme en doorzettingsvermogen, het is ook nog eens heel onterecht! Wanneer je aan het studeren bent en je speelt het stuk wat je hebt opgekregen helemaal foutloos, heb je er weinig van geleerd en was het eigenlijk te gemakkelijk! Je groeit juist door fouten te maken en ervan te leren!

 

Conclusie

-Wanneer je goed gestudeerd hebt, heb je alle reden om tevreden te zijn, ongeacht het resultaat!
-Een fout is geen mislukking maar een leermoment!
-Streef naar Optimalisme in plaats van Perfectionisme en geniet van muziek maken!!

Veel studeerplezier!

 

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.